Van renbaan naar woonwijk

In een wijk in zuidoost Londen, Catford, staat het oude Catford Stadium waar vroeger windhonden races werden gehouden. Althans staat… stond is een betere beschrijving, er is nu nog maar weinig van de renbaan over.

Van 1932 tot 1961 was de renbaan een groot succes, totdat in 1961 de ‘wed winkels’ (betting shops) gelegaliseerd werden. Hierdoor nam het aantal bezoekers sterk af en konden meerdere renbanen in het land hun hoofd niet boven water houden. Van de oorspronkelijk 33 in Londen zijn er nu nog maar 3 over. De eigenaren van het Catford Stadium zagen niet de mogelijkheid om te moderniseren en dus ging het ten onder. In 2003 werd de renbaan gesloten en twee jaar later bleef er weinig van over na een heftige brand. Nu, 10 jaar na sluiting, wordt het terrein herontwikkeld als woon- en werk gebied.

De renbaan ligt enkele meters van het treinstation Catford Bridge en grenst aan het park Ladywell Fields. Catford is een van de gebieden in Londen die extra aandacht krijgt en dat is maar goed ook. De wijk wordt vaak beschreven als een bruisend, levendige gebied met een druk winkelcentrum maar dat is niet het hele verhaal. Met name door de crisis heeft het gebied veel te maken gekregen met daklozen, alcoholisten, vuilnis op straat en daardoor een onveilig gevoel.

De herontwikkeling was oorspronkelijk gepland in 2009, maar moest wegens de crisis uitgesteld worden. Het plan zal £117 miljoen gaan kosten en wordt ontwikkeld door Barratt London. Van de ruim 500 geplande woningen zal het merendeel koopwoningen worden en een klein deel wordt betaalbare huurhuizen en shared ownership. Het is verwacht dat de bouw in 2014 zal starten en in 2017 klaar zal zijn.

Verliest Londen hiermee een uniek stukje geschiedenis en cultuur, of is het tijd om plaats te maken voor de toekomst? Zal de herontwikkeling een verbetering zijn voor de wijk of zijn er problemen die niet met gebouwen opgelost kunnen worden? Time will tell.

Foto's: 1: Martine Verwaaijen 2 GLA

Leave a Reply