Van tijdelijkheid naar…?

De toekomst wordt steeds meer prefab en flexibel. Vandaag besteld morgen één huis of misschien wel een hele wijk. Tijdelijkheid en tijdelijke woningen, die snel kunnen worden opgezet en ook weer van een (bijvoorbeeld) braakliggend terrein gehaald kunnen worden.

Op dit moment verandert het imago van deze tijdelijke gebouwen in rap tempo. Ze worden niet alleen steeds mooier maar ook energie efficiënter, makkelijker in en uit elkaar te halen, te verplaatsen en daarnaast ook daadwerkelijk prettig woonbaar.

Dit is voornamelijk voor de stedenbouw interessant want wat betekent dit voor de openbare ruimte? Je wilt tenslotte toch met de fiets of auto richting je huis kunnen en aansluiting hebben met bestaande structuren en wegen. Voornamelijk wanneer je het over riolering en elektriciteit hebt. Echter zijn rioleringen een investering voor de lange termijn en deze is niet zo makkelijk weg gehaald als een prefab huis.

Volgens Urban24hub zijn er verschillende mogelijkheden met tijdelijke huisvestiging op braakliggende terreinen of misschien wel in bestaande kantoor panden, de plug-in woningen.

1 Zorgen voor openbare ruimte die mee kan verhuizen, oftewel de openbare ruimte is net zo flexibel als de huizen die er komen.

2 Zorgen voor openbare ruimte die zo goed is dat je alleen maar je huis erop aan hoeft te sluiten.

3 Je verzorgt geen openbare ruimte en je laat alles los als gemeente en regelt alleen de mogelijkheid om tijdelijke woningen te mogen plaatsen. Gebouwen zijn dus zelfvoorzienend of bewoners regelen onderling de aansluitingen.

Wat zijn de mogelijkheden voor stedenbouwers om vruchtbare concepten te ontwikkelen die ook daadwerkelijk realiseerbaar zijn op braakliggende terreinen?  Kortom wat is uw strategie, voorbeeld of visie hierop?

Foto: Fiction Factory 

Leave a Reply