Leegstand als bron van creativiteit, Italië

Documentaire: Unfinished Italy. Waar wij in Nederland worstelen met de problematiek dat er steeds meer leeg komt te staan is er in Italië het probleem dat het nooit vol heeft gestaan. Italië het land van de ruïnes, een golf van leegstand, een nieuwe Italiaanse architectuur stroming die vanaf de Tweede Wereldoorlog is ontstaan en floreert.

Gebouwen en infrastructuur, opgegeven halverwege constructie, vervallen in ruïnes nog voordat ze ooit gebruikt zijn. Deze gebouwen vormen nu het nieuwe toneel voor architectuur landschappen van Italië, langzaam worden stadions weer terug genomen door de natuur, ziekenhuizen geven beschutting aan dieren en theaters hebben nog nooit een publiek mogen aanschouwen. 

Deze documentaire laat zien hoe onvoltooide gebouwen prachtige eigenschappen kunnen hebben. Potentiële waarde van het onbenutte is iets waar Nederlanders op dit moment ook naarstig naar zoeken. Vergeten gebouwen terug halen naar de huidige tijdsgeest met nieuwe frisse ideeën. Deze documentaire vat dit in prachtige beelden samen en verheerlijk bijna het leegstaande als kunstobject voor een landschap.   

Unfinished Italy: een reis langs Italiaanse hedendaagse ruïnes. Beelden van de symbolen die een onzekere toekomst hebben en mensen die op creatieve wijze deze paradoxale producten van politieke corruptie her-ontwikkelen. Het onvoltooide wordt een vorm van creativiteit… (Unfinished Italy)

Unfinished Italy is een film van Benoit Felici

 “Unfinished buildings have the beauty of this which could have been. Of this which is not yet there. Of this which might be one day.”
(Inspired by “Le temps en ruïnes” by Marc Augé)

 

Leave a Reply