Ontwerp Kade(rs): lees meer >

De grootste publieke ruimte in het hart van de stad Praag is de rivier de Vltava. Alleen voor het historische hart van Praag vol monumentale schoonheid lijkt de tijd stil te staan. Naast de beroemde Charles brug waar een stoet aan toeristen over slentert zijn er weinig plekken die de rivier activeren. De prijsvraag ‘Re-generate the Vltava’ vroeg onder andere om een nieuwe aanpak en activerende rol van de Vltava.

Rivier als verbinder

Praag is een stad die gepland wordt door verkeerskundige en waar het langzame verkeer met mondjes maat vierkante meters wint. De grootste publieke ruimte, de rivier die de stad al honderden jaren scheidt kan in onze ogen onderdeel van de oplossing zijn. Het kan juist de benodigde ruimte creëren voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Daarnaast stellen we geen grootschalige ingreep voor maar tijdelijke initiatieven waarbij bewoners zelf hun ideale kade kunnen realiseren.

Onder de slogan “breng je ideeën naar de rivier” ben ik samen met Juras Lasovsky (CZ) tweede geworden in een internationale competitie Prague Activators. Iedere Tsjech houdt van de Vltava maar niemand doet er iets mee. Deze bottom-up visie vertaald zich dan ook in de fysieke uitstraling van de Vltava die bepaald kan worden door de gebruikers, gestimuleerd door de overheid. 

Flexibel project 

De flexibiliteit van het project is dat het zich richt op alle oevers van de Vltava. Tijdelijk kunnen boten met verschillende thema’s gebruikers aanspreken in bepaalde delen van de stad. Op deze manier wordt niet alleen de oever verijkt maar stimuleer je ook de initiatieven van gebruikers. Een gemeenschap in het centrum van de stad waar mensen samen aan de toekomst van de Vltava kunnen werken. Van tijdelijk stadsstrand, theater of drijvend park goede ideeën zijn doormiddel van deze stimulering mogelijk. De boten vervullen een sleutelrol in de vertaling van creativiteit van gebruikers tot echte projecten.

Social media

Het project zit nu in de inspiratie fase, het activeren van sociale media om genoeg animo te vinden die hun handen uit de mouwen willen steken. Toekomstige activiteiten rondom de Vltava kunnen samen met Prague activators uitgroeien tot spectaculaire oevers. Vanuit Nederland volgen wij de ontwikkelingen en sturen waar nodig is, meer interesse in dit project mail koenhezemans@urban24hub.nl

WEBSITE: PRAGUE ACTIVATORS

FACEBOOK

Juráš Lasovsky, Zuzana Masná, Koen Hezemans

 

 

Leave a Reply