Grondbezit: lees meer >

Samen hebben de gemeentes 10.000 hectare grond in bezit, dat is meer dan 7000 voetbalvelden terwijl we maar ongeveer 3.275 clubs hebben in Nederland. Wat gaan we doen met terreinen die gekocht zijn voor een aanschaf waarde van 1,1 miljard euro?   

Waar met grondbezit op hoogtepunten uitkomen zitten we met bouwvergunningen op een dieptepunt. Daarnaast geeft Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland aan dat gemeentes de prijzen voor bouwkavels flink moeten verlagen. De prijzen van tegenwoordig rijzen de pan uit en de beoogde prijs voor een kavel krijgen we toch niet meer. Doordat de prijs van het kavel buiten proportie staat met de prijs voor het bouwen is het voor veel mensen geen aantrekkelijke optie.

Dit speelt ook in het dorp Heeswijk-Dinther waar ik vandaan kom (foto voorpagina), wat is hier aan de hand? Het is bekend dat veel mensen hier willen wonen, maar dat de mogelijkheden er bijna niet zijn blijkt wel uit de vele braakliggende terreinen in de kern. Gemeentes hebben dus teveel gebieden op de verkeerde plekken, die zijn vervolgens te duur en daardoor worden er nauwelijks bouwvergunningen verstrekt. Daarnaast spelen de banken ook nog een grote rol in het niet willen of kunnen verstrekken van leningen.

Geschat wordt dat de bevolking in Nederland nog tot 2025 nog blijft groeien maar zoals het er nu uitziet hebben we tegen die tijd niet genoeg woningen. Oftewel ‘Benut Onbenut Nederland’ door slim gebruik te maken van lege kantoor panden en braakliggende terreinen. Voor gemeentes is grond opkopen en daarna verkopen met een flinke winst verleden tijd, accepteren dus en zorg ervoor dat het geld weer in beweging kom. Misschien doormiddel van duurzame energie waarbij je pas op een later tijdstip je winst kan terugboeken. Nieuwe initiatieven zoals Blueconomy rekenen aan dit soort vraagstukken en zetten in op de gebruiker.

Ook kunnen gemeentes tegenwoordig rekenen op bottom-up projecten. De creatieve industrie zorgt voor leven op Strijp-S of in de havens van Deventer. Creëer in je gemeente een boomgaard zoals ze bij ‘wortelen in je buurt’ voorstellen. Oftewel prijzen omlaag en activiteiten omhoog!

Herkenbaar ? Urban24hub zoekt mee naar oplossingen; contact

Bron: gemeente.nu en architectenweb

 

2 Comments

  1. Ha Koen,
    Een vriend tipte me over jullie activiteiten. Hij zag dat je het boomgaardenidee van ons noemde. Leuk! Nu ben ik nieuwsgierig hoe je dit artikel gevonden hebt. Ik twijfel nl. vaak aan de vindbaarheid van Wortelen in je Buurt.
    met vriendelijke groet van Pauline Flipse, stichting Wortelen in je Buurt.

  2. Koen Hezemans (Author)

    Bedankt voor je reactie, wij zijn continue bezig met zoeken naar interessante initiatieven in Nederland en het buitenland. Voornamelijk rond kijken op andere blogs en goed de kranten in de gaten houden. Vaak is google het beste middel!
    Zelf gaan we aan de slag in de Schilderswijk met een grote buurttuin en zijn we een kookstudio aan het ontwerpen voor Duurzaam Den Haag.
    Wie weet kunnen we een keer ideeën uitwisselen, erg inspirerend wat jullie allemaal ontwikkelen!

Leave a Reply