de regen als achtergrondkoor: lees meer >

Ecosistema Urbano, is een innovatief bureau uit Madrid dat ontwerpen maakt met de gedachte om buurten te activeren en zich verantwoordelijk te laten voelen voor hun omgeving, urban social design.

In Madrid is een plein ontworpen voor mensen, met als doel een ecologische omgeving te creëren voor sociale innovatieve ideeën in de openbare ruimte. Het gehele terrein is opgetrokken van gerecycled en low-cost materialen en is gebaseerd op maar drie thema’s; Drie ontmoetingsplekken (air trees), nieuwe asymmetrische bomen en goed gereguleerd autoverkeer.

De drie paviljoens werken tijdens hete zomerse als ontmoetingsplekken waar stedelingen voor verkoeling bij elkaar komen, de planten en vorm van het object vervoert lucht. Daarnaast staan ze open voor verschillende activiteiten geïnitieerd door burgers zelf. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze paviljoens tijdelijk op deze locatie staan en weg gehaald kunnen worden zodra het gegroeide (park)bos voor voldoende verkoeling zorgt. Waarschijnlijk kunnen ze op deze manier op een andere plek dienst doen. 

Met weinig materiaal en betaalbare oplossingen wordt op deze manier een groot plein in een nieuwbouw wijk efficiënt aangekleed. Klimaat gevoelig is het wel, voor Nederland zou deze interventie meer regen bestendig moeten zijn, een paraplu? Het regent steeds meer in Nederland en de eerste waterpleinen worden al gerealiseerd, misschien kan met deze inspiratie een plein een grote paraplu krijgen. Zo kan de lokale band toch optreden met de regen als achtergrondkoor. 

Foto's:Ecosistema Urbano

One Comment

  1. Martin Paasman

    Deze paviljoens zijn ook in Nederland nuttig. Ook hier wordt het in de zomer vaker heter en droger en tegelijkertijd tijdens piekbuien natter. Dus een paraplu erop is dan best handig, samen met een watervat met regenwater dat tijdens de hitte weer water levert aan deze koelconstructies.

    De nieuwbouwwijk waarin deze paviljoens staan waren een paar jaar geleden echter voor het overgrote deel leeg. De Spaanse crisis kondigde zich toen al aan…

Leave a Reply