Hergebruik van kassen: lees meer >

Binnen het ruimtelijk beleid slopen en bouwen we minder, een uitkomst of zorg voor kassencomplexen? In eerste instantie een zorg omdat er wederom objecten onbenut achter blijven tenzij je het bioloog Sander Onsman vraagt. 

Het voorstel is om de tropische kas aan de Arboretumlaan in Wageningen te verbouwen tot 24 woningen voor starters. Op deze manier worden er woningen gecreëerd waar vraag naar is op een unieke plek. Als het aan Onsman ligt wordt het een letterlijke broedplek voor groene vingers, naast je woning is er ruimte voor expositie, winkel en onderzoek. Zodra het bestemmingsplan is aangepast kan deze ontwikkeling voor de landbouw universiteit een impuls zorgen voor meer levendigheid in het gebied.

Ook in het krimpende dorp Holwerd staat sinds 2004 een kassencomplex tot ergernis van menig inwoner leeg. Wederom ook hier een oplossing vanuit burgers die van aanpakken houden, hier geen woningen maar een Wadden Informatie Centrum (WICH). Uiteindelijk wordt de kas 'nog' niet opgeknapt maar is hier gekozen voor de renovatie van de kerk in het Groningse dorp. Het dorp loopt langzaam leeg en het is dus een verantwoorde keuze om een dergelijk centrum dicht bij de kern te houden.

Daarnaast is het gek dat een aantal jaar geleden kassen werden verwijderd voor uitbreidingswijken en nu bouwen we deze karakteristieke constructies zelf. Zo heeft de Zweedse architect Bengt Warne een huis geheel verpakt in een kas om de elektriciteitsrekening te halveren. Londons architecten bureau dRMM maken een beweegbare kassen huis en bureau KWSA uit Rotterdam heeft in Culemborg een reeks woningen gecreëerd in een kas. Op een grotere schaal zijn er voorbeelden zoals in de stad Nantes, een woningbouw kassencomplex ontworpen door de het Franse architecten bureau Tetrarc. Allemaal onder het glas.

Misschien hebben architecten ons wel geïnspireerd om mooie bewoonbare objecten van deze vervallen kassen te maken of  is het een logisch oorzaak-vervolg verhaal. In beide gevallen is het buitengewoon interessant dat we onbenutte karakteristieke kassen op verschillende locaties opnieuw leven inblazen. Nederland staat vol met kassen en zodra je er het juiste programma kan realiseren kun je misschien de identiteit van een gebied behouden. 

 

 

Leave a Reply