De Gezonde Stad

De stad. Een samenhangend geheel van huizen en gebouwen. Een drukke dynamische omgeving waarbij de tijd tikt. Doordeweeks misschien wat rustig, omdat de meeste mensen elders werken. In het weekend is er genoeg te beleven op het gebied van vrijetijdsbesteding. De speeltuintjes zijn druk bezet met spelende kinderen in het toezicht van hun ouders. Een plek waarbij de buurt even gezellig samen komt. Dichtbij, voor hun huis. Wanneer men de drukte van de stad even wilt ontwijken, vertrekken zij massaal naar het groene buitengebied om te genieten van de rust en de natuur. Waar de kinderen de ruimte hebben om te spelen en met de familie kunnen picknicken in het gras. De ultieme ontspanning. Even lekker een dagje er tussenuit. Is dat tegenwoordig wel zo bijzonder, een dagje picknicken in de groene omgeving? Doen mensen dat überhaupt nog?

De Krabbeplas in Vlaardingen is een bekend recreatiegebied bij de Vlaardingers, maar is minder bekend binnen de regio. Het gebied is aangelegd rond 1975 vanwege de behoefte aan een surfmeer, omdat windsurfen een populaire sport was. Dit surfmeer is dan ook uit deze behoefte gegraven. Met het daarbij aangelegde strandje is er voor ieder wat wils. Een sportief dagje uit met het gezin dichtbij de stad. Tot op de dag van vandaag is de Krabbeplas sinds 1975, ruimtelijk gezien, niets veranderd. De mensen wel. Op de grote surfplas ,waarvoor die bedoeld was, wordt door geen enkeling meer gesurft. Windsurfen was typisch voor die tijd en als men toch wilt surfen zijn de kustgebieden daar meer geschikt voor. Er wordt niets meer met het grote oppervlakte water gedaan. Is dit een gemiste kans? Waarom wordt daar niet op ingespeeld? 

De leefstijlen van de mensen zijn veranderd; Vrije tijd is er niet meer alleen in het weekend. Er is ook meer vrije tijd. Vanuit huis werken is iets wat je nu veelal ziet. Daarom kunnen de werkzaamheden ook naar ’s avonds verplaatst worden. De definitie van ontspanning en recreatie is ook niet meer hetzelfde. Het betekent niet altijd rust. Wij willen meer dingen doen en ondernemen. Sporten is een belangrijk begrip hierbij. Sporten en recreatie is niet meer van elkaar af te scheiden. Waarschijnlijk omdat het overgewicht van de Nederlandse bevolking nog steeds een stijgende lijn heeft. Niet alleen vanwege dit probleem sporten mensen veel in de buitenlucht. Sporten is een trend; elk jaar komen en weer nieuwe sporten bij voor jong en oud. De sportentrends van 2015 zijn bijvoorbeeld yoga, bootcamp en intervaltrainingen. Er is nog één ding waardoor deze grote verandering ontstaat: Social media. Dit heeft grote impact op de recreatietrends. Via social media komen mensen bijeen. Niet alleen om een hardloop parcours af te leggen gezamenlijk, maar ook voor het organiseren van evenementen. De meeste jaarlijkse festivals worden georganiseerd buiten de stad, in een recreatiegebied.

Inwoners van een stad hebben behoefte aan verschillende leefomgevingen. Een goede afwisseling tussen bijvoorbeeld verschillende type recreatiegebieden zorgt ervoor dat de inwoner de keus heeft waar hij/zij zich prettig voelt. Neem bijvoorbeeld de Kralingse Plas in Rotterdam. Dit stedelijke park is vaak overvol op een mooie zomer dag. Stedelijke parken zijn veel in trek bij de stedeling, omdat het park omringt is door de stad. Dat zorgt enigszins voor een goede sociale veiligheid, het is niet ver van de stad en omdat het stadspark in de stad verweven is in het vervoersnetwerk. De bereikbaarheid van een recreatiegebied is een belangrijk punt. Hoe beter de verbinding vanuit de stad, hoe populairder het gebied. Natuurlijk is het niet de bedoeling om een natuurrijk buitengebied overvol te krijgen, maar door het aantal bezoekers en gebruikers wordt het gebied vanzelf op de kaart gezet. Bezoekers van een gebied weten zelf heel goed wat zij in het gebied willen gaan doen. En dit willen ze ook zelf blijven bepalen. Éen van de belangrijkste sociale veranderingen ten opzichte van de 19e eeuw is de duizelingwekkende keuzevrijheid die ons nu voorgelegd wordt. Wij willen niet alleen picknicken, maar daarnaast ook kunnen kitesurfen en na het sporten kunnen barbecueën. Wij willen onze eigen interesses ontwikkelen. Het liefst allemaal in een natuurlijke omgeving.

Er liggen nog veel kansen voor de ontwikkeling van recreatiegebieden en recreatiemogelijkheden. De onvoorspelbaarheid van de recreatietrends zorgen ervoor dat het moeilijk is om een recreatie daarop in te richten. Zeker voor de lange termijn. Er worden duidelijke visies en bestemmingsplannen gemaakt voor recreatiegebieden. Logisch, de gemeente wil zelf kunnen sturen op hoe het recreatiegebied veranderd. Er zijn teveel regels om deze keuzevrijheid van recreant toe te staan. Kan de gemeente dit wel sturen als men weet dat recreatietrends met het jaar veranderen? En besteden zij wel genoeg aandacht aan recreatie-/groengebieden? Of beter gezegd: de juiste aandacht. Hoe ziet het recreatiegebied van de toekomst eruit?

Lees in het volgende artikel over de mogelijkheden en wensen tussen gemeenten en de creatieve recreant voor het recreatiegebied van de toekomst. Een visie over de keuzevrijheid in groengebieden en de veranderende trends voor de gezonde en vitale stad van nu.

Leave a Reply