Praag’s initiatief

Auto-Mat, een actieve club enthousiaste, kunstenaars, stedenbouwkundige en planologen is in 2003 gestart om in de stad Praag fietsers en voetgangers een plek te geven. Zoals iedere bezoeker van Praag heeft kunnen merken is er een gebrek aan veilige voetpaden en fietspaden. Het centrum van Praag wordt doorsneden door een snelweg en de parkeer problemen zijn hoog. Auto-Mat is als professionele non-profit organisatie slimme nieuwe manieren aan het ontwikkelen om de kwaliteit van openbaar vervoer en de publieke ruimte te verbeteren. Een NGO die het moderne, gezonde en duurzame karakter van Praag wil versterken en bevorderen. Met een groep van ongeveer 20 enthousiaste mensen vanuit allerlei beroepen werken ze aan het doel om de openbare ruimte in Praag terug te geven aan de gebruiker. Volgens de groep is actie hard nodig in Praag, het fietsen en vooral ook het rekening houden met fietsers is niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Het is nog steeds duidelijk merkbaar dat Tsjechen gewoon van mooi dure auto’s houden en hier graag in willen rond rijden zo laat Petr Stepanek directeur transport zaken weten. Dit blijkt ook uit transport statistieken, in Praag gebruiken inwoners voor 43% Openbaar vervoer, 33% de auto, 22% te voet en slechts 2% de fiets(www.radio.cz). Door het organiseren van verschillende activiteiten probeert Auto-Mat zoveel mogelijk draagvlak te krijgen voor fietsers en voetgangers. Als vrijetijdsbesteding staat in Tsjechië fietsen op nummer een, maar dan niet in het onvriendelijke drukke centrum van Praag. Dit kan en gaat veranderen in de komende jaren. De Deense en Nederlandse ambassadeurs geven al het goede voorbeeld door op de fiets naar het werk te gaan. Auto-Mat is een goed voorbeeld hoe bottom-up projecten werken in Praag. Hoe inhoudelijk wordt gediscussieerd tussen burgers en hoe Praag vriendelijker en duurzamer kan worden. Activiteiten die georganiseerd worden: -          positieve promotie campagnes -          Het mappen van fiets/wandel routes -          organisatie van publieke evenementen (critical mass, autovrije zondag) -          Kennis delen in een uitgebreid netwerk    

Leave a Reply

Details