Tietgen Student Hall Copenhagen

 

Op dit moment staat ongeveer 15% van de kantoren in Nederland leeg. Hier komt nog eens bovenop dat ook de winkelleegstand steeds verder toeneemt. In sommige gemeenten is dit percentage boven de 20% en voor winkeliers is deze ontwikkeling ronduit negatief te noemen. Maar ook de consumerende groep heeft hier geen baat bij. Leegstaande panden in een winkelstraat nodigen niet bepaald uit om doorheen te slenteren op zoek naar dat ene favoriete kledingstuk of die felbegeerde laptop. De kans dat deze leegstand toeneemt de komende jaren is groot.

Leegstand is slecht voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat voor bedrijven en tegelijk is het positieve dat de prijzen dalen. Daarnaast is er, vooral in de grotere steden, nog steeds behoefte aan extra woonruimte. Transformatie van leegstaande panden kan hier een goede oplossing voor zijn. Bijvoorbeeld door kantoren om te bouwen naar studentenflats of seniorenwoningen. ACTA Amsterdam is hier een goed voorbeeld van.Maar ook leegstand ombouwen naar koop en huurwoningen is een optie, zoals project Geinzicht in Nieuwegein.

Alleen veel studentenwoningen zijn vaak eentonig. Rijen saaie kamers in zowel de hoogte als de breedte die architectonisch gezien niet tot de verbeelding spreken. Met zoveel leegstaand vastgoed moeten we wel bijzondere nieuwe ideeën kunnen realiseren

Een nieuwbouw project dat tot de verbeelding speelt en waar we inspiratie uit kunnen putten is de Tietgen Student Hall in Kopenhagen. Een rond 7 laags hoog gebouw met 360 kamers met elk een eigen douche en toilet. De kamers zijn beschikbaar in verschillende oppervlaktes tussen de 26 en 33 vierkante meter, waarbij 31 kamers standaard zijn gereserveerd voor de UCPH ( University of Copenhagen Housing Foundation).

De prijzen variëren van 500 tot 650 euro inclusief g/w/l, internet plus tevens standaard een bed, bureau, een stoel, lampen en een kledingkast. Naarmate de afmetingen van de kamer groter worden is er ook meer basis meubilair aanwezig. Je bent vrij om je eigen spullen mee te nemen, de niet gebruikte spullen worden dan opgeslagen en kunnen gebruikt worden door andere studenten.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter hebben het ontwerp gemaakt dat in 2006 is gerealiseerd. Het idee achter het ontwerp is dat het als een community functioneert. Gangen zijn niet doodlopend dus kunnen er continu rondjes worden gelopen. Doordat bewoners verplicht zijn om in een bepaalde mate een bijdrage te leveren aan de leefomgeving en activiteiten van de campus versterkt dit het community idee.

De ronde vorm zorgt ervoor dat elke kamer uit kan kijken over de binnentuin. Tevens zorgt het ontwerp voor veel natuurlijke lichtinval. En dan heb je ook nog de mogelijkheid voor een Frans balkon of een normaal balkon. Op elke verdieping bevinden zich 5 keukens, met basis keukengerei aanwezig, die wordt gedeeld met 13 medebewoners. De gezamenlijke functies op de begane grond zijn o.a. repetitiekamers voor muziekliefhebbers, fietsenstalling, fitnessruimte, studeerkamer en verschillende sportgebieden rondom het gebouw.

Een nieuwe functie toekennen aan een leegstand gebouw moet geen probleem zijn. Nu nog zorgen dat het ontwerp uitdagend is, waarbij studenten in een optimaal klimaat aan hun studie kunnen werken. Voor een redelijk betaalbare prijs uiteraard.

Leave a Reply