Kluswoning

In principe is de huidige crisis geschikt om een huis te kopen. Vaak worden woningen voor veel minder verkocht dan dat ze daadwerkelijk waard zijn. Maar kun je wel een goede hypotheek op je woning kan krijgen, en is dat bedrag in de toekomst nog wat waard? Bij Kluswoningen trek je deze verantwoordelijkheden meer naar jezelf toe, je klust zelf aan je toekomst namelijk.  

Een onderdeel van het probleem nu is bekend. Namelijk dat starters op de huidige woningmarkt moeilijk kunnen instromen. Terwijl het woningaanbod in Nederland absoluut niet slecht is. Sterker nog, met de huidige leegstand zijn er genoeg mogelijkheden om nieuwe woningen te realiseren. In Den Haag loop het op het moment storm  op de zogenoemde kluskavels en kluswoningen.Voor een schappelijk bedrag krijg je een kavel of een woning en kan je gaan klussen. Op deze manier bouw je dus zelf je eigen droomhuis. Ook in Breda is dit project tot op heden een succes.

http://denhaag.nl/ik-bouw-in-den-haag.htm  

http://www.droomwonenbreda.nl/projecten/kluswoningen-linie/

Toch bestaat het concept van kluswoning al langer. In 2005 heeft de gemeente Rotterdam in samenwerking met Urbannerdam en architectenbureau Hulshof dit idee opgericht. In de wijk Spangen werden toen kluswoningen verkocht voor het symbolische bedrag van 1 euro.

 Het idee achter klushuizen is dat de koper investeert in zijn/haar huis en zo ook investeert in de buurt. Op deze manier tracht de gemeente de leefbaarheid in een wijk te vergroten omdat klushuizen voornamelijk mensen aantrekken uit een ander sociaal milieu. Dit proces wordt gentrificatie genoemd.

 De bouwkavels en oude panden zijn beschikbaar in verschillende maten, vormen en prijscategorieën: kavels vanaf 34.400 euro en klushuizen vanaf 16.750 euro. Binnen een aantal uren was 85% verkocht. Maar wat is nu precies de toekomst van deze kavels en van deze woningen? Waarom staan mensen hiervoor in de rij, afgezien van de goedkope prijzen? Een veelgehoorde quote is dat mensen hun droomhuis willen realiseren op hun eigen manier en dat het huidige aanbod niet voldoet aan de wensen. Wel kost het veel tijd en energie, maar uiteindelijk wordt het wel ‘een plaatje’. Een bijkomend voordeel is tevens dat je, en ik citeer, “een band krijgt met je nieuwe buren als je een week lang praktisch op 1 luchtbed ligt met zijn allen in het ministerie”. 

 

 

 

 

Leave a Reply